duminică, 3 octombrie 2010

20 Jahre deutsche Einheit


Astazi se implinesc 20 de ani de la unificarea Germaniei. La nici un an de la caderea Zidului nemtii si-au vazut visul cu ochii: Sa fie din nou un stat unit si complet. Spre deosebire de Romania, ma uit cu drag inapoi si vad cum era si firesc, cat de mult au evoluat lucrurile in cele 2 decenii de "libertate" pentru fostele landuri germane din Ostblock.
Am celebrat vineri impreuna cu minoritatea germana din Banat si cu reprezentanti ai statului German "Der Tag der Deutschen Einheit". Ni s-au aratat 2 filmulete prin care nemtii se mandreau de ceea ce au reusit sa realizeze in ultimii 20 de ani. Cel mai bun exemplu este Berlinul de Est. Am locuit acolo... am vazut cum se poate schimba cu adevarat ceva. Sau alt exemplu si mai bun este Potsdamer Platz-ul tot din Berlin.


(Potsdamer Platz dupa bombardamente in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial)
Cel care a fost bombardat in al 2-lea Razboi Mondial si distrus in intregime, a fost pana in 1990 practic un camp in buricul orasului. Acum acolo sunt mega constructii, toate futuristice. Sony Center, Hoteluri si alte cele. Si nu doar asta este un exemplu bun, ci muuulltee altele.


(Potsdamer Platz dupa 1990)
Din 90 incoace Berlinul este un mare santier continuu, doar ca acolo se si inalta chestii, nu ca la noi un mare santier continuu si atat. Ma uit cum fabrici si uzine la noi in loc sa se transforme, raman in paragina, cum tara o duce acum chiar mai rau sau poate se apropie tot mai mult de situatia disperata de inainte de ´89 si atunci spun inca o data: ma simt mai nemtoiaca decat voi fi vreodata romanca.

Alles Gute zum Tag der Deutschen Einheit!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu