joi, 15 aprilie 2010

taz ... hatz!



Ziarul la care fac practica are cojones...asta v-am mai povestit.




taz-ul este un altfel de ziar, satiric si mai de stanga. Este un fel de Catavencu de la noi, daca ar fi sa il aproximez catusi de putin unui ziar romanesc. Totusi nu se aseamana cu nimic cunoscut de mine pana acum!

Ziarul s-a format in urma cu 30 de ani... cumunist, de stanga. Este citit cu mare interes in Berlin si astazi, dar este considerat ziarul pe care il citesti pe langa un alt ziar si asta pentru ca iti arata acealsi subiect din alt unghi, unul haios si putin rautacios, chiar obrazinc. Prin obraznicia sa s-au luptat sa poata schimba numele strazii pe care se afla redactia: din Kochstraße, in Rudi Dutschke-Straße. Rudi Dutschke a fost liderul studentilor, care la 17 noiembrie 1968 au iesit in strada pentru a protesta impotriva autoritarismului si ipocriziei guvernului german, dar si impotriva altor guverne occidentale. Studentii anti-americani si pro-comunisti protestatari din Berlinul de Vest au fost implicati in confruntari violente cu politia, iar Rudi Dutschke, a fost impuscat in plina zi pe Kurfürstendamm. Prin dorinta lor de a schimba numele strazii, au intrat in conflic, din nou, cu cei de la Editura Axel Springer (cei care au sediul aproape peste drum). taz-ul a castigat, a schimbat numele strazii, iar cei de la Axel Springer, a caror redactie se afla pe aceasi strada, au mutat intrarea pe strada laterala, pe care au redenumit-o simplu: Axel Springer-Straße.

Dar asta nu e tot. Intr-un fel sau altul cei de la taz reusesc mai mereu sa supere pe cate cineva. Anul trecut au castigat procesul intentat de catre Jürgen Klinsmann. Legenda fotbalului german a pierdut procesul in care a incercat sa interzica folosirea in presa a unei fotografii in care el apare rastignit.




Oricat s-a straduit Klinsmann, tribunalul a decis intr-un final ca fotografia – o gluma despre rezultatele proaste obtinute de Klinsmann ca manager la Bayern München – este doar o satira.

taz-ul a facut "kapputt" si iubita noastra "Dacia". Anul trecut cand vanzarile Daciei "Golan" doborau recorduri in Germania, ziarul i-a facut o mica radiografie produsului romanesc: „Fara podoabe, invechita, ieftina - Dacia din Romania inunda Europa scuturata de criza. Acest ´insotitor ieftin´ sparge piata, desi se comporta ca furculitele de plastic, in comparatie cu tacamurile." (traducerea hotnews)

Departamentul in care fac eu practica, adica cel local "Berlin", este mult mai cuminte. Departamentul "Berlin" se afla la etajul 3, adica pe la jumatatea penisului gigant.
Experienta de aici imi place cu adevarat ...


.... pentru ca imi da senzatii tari! :)) hihi!






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu