marți, 20 aprilie 2010

KZ SACHSENHAUSEN ...



Era o zi insorita cand am ajuns in Oranienburg (ca. 35 km distanta fata de Berlin). Ne indreptam la pas spre fostul lagar de concentrare Sachsenhausen, cel mai important lagar din apropierea Berlinului. De la gara din Oranienburg am mers 15 minute pe jos - acelasi traseu pe care si detinutii erau nevoiti sa il parcurga cu multi ani in urma. Cu cat ne apropiam mai mult de Sachsenhausen, cu atat vremea se transforma mai mult. Printr-o ploaie marunta si un vantul taios am ajungs la intrare. Pe poarta din fier forjat sta si acum inscris ca si in urma cu mai bine de 70 de ani: "Arbeit macht frei!" (Munca te elibereaza) - o farama de speranta, cea care avea sa ii insoteasca pe cei care au trait aici, fie pana in momentul in care au pasit teferi pe poarta lagarului sau pe altii pana la ultima suflare.
ARBEIT MACHT FREI - motto-ul cinic nazis de pe poarta din Sachsenhausen

Prin apropierea fata de Berlin si astfel si fata de centrala Gestapo, lagarul Sachsenhausen a avut un rol deosebit in sistemul lagarelor de concentrare germane (KZ). Lagarul avea menirea unui centru de formare pentru comandantii KZ, dar si pentru garzile SS din tot domeniul nazist. 200.000 de detinuti din circa 40 de natiuni au fost deportati in total aici - initial opozanti politici, apoi treptat evrei, homosexuali, tigani (Sinti und Roma) si bolnavi mintal. Doar circa 140.000 dintre acestia au fost inregistrati. Zeci de mii de detinuti si-au gasit sfarsitul aici prin foamete, frig, boli, munca silita si hartuire ori cazand victime actiunilor de exterminare sistematice sau experimentelor medicale. Multora li se provocau grave infectii pentru a testa efectul medicamentelor. In special se cauta un leac pentru cangrena - ceea ce avea sa mistuie armata SS in al 2-lea Razboi Mondial. Pana si copiii erau infectati cu virusul hepatitei B si asta pentru a putea observa evolutia bolii asupra ficatului. Ore in sir, indiferent de anotimp, imbracati doar cu uniforma cu dungi verticale, cei mai "norocosi" dintre detinuti probau si testau rezistenta bocancilor facuti special pentru soldatii SS. Ceilalti aveau sa indure dureri chinuitoare provocate de incaltarile impartite intentionat cu un numar si jumatate mai mici.


ZONA NEUTRA - Se va impusca pe loc fara avertisment

In acest lagar model de la Sachsenhausen detinutii fabricau carmizi. Acestea urmau sa fie folosite de Hitler in construirea unei natii naziste idealiste, Reichul cu capitala "Germania".

Evacuarea lagarului a inceput la data de 21 aprilie 1945. 33.000 detinuti dintre cei 36.000 ramasi, au fost impartiti in grupe de cate 500 si trimisi in mars spre nordvest. Doar primele coloane au primit hrana. Multi, dintre cei care trebuiau sa mearga intre 20 si 40 de km, au murit din cauza frigului sau erau pur si simplu impusacati de catre SS daca se opreau din mers sau cadeau la pamant.



Astfel pana si dupa evacuarea lagarului au murit mii de detinuti in timpul marsului mortii (Todesmarsch).
Alti 3000 de bolnavi, doctori si ingrijitori au fost lasati in urma dupa evacuare. Aceastia au fost eliberati de catre armata sovietica si cea poloneza. In saptamanile urmatoare alti 300 de fosti detinuti si-au pierdut viata ca urmare a detentie din KZ.


Ceasul de pe cladire, montat dupa perioada nazista, indinca ora eliberarii de catre armata sovietica si poloneza: 11:05

Interior al baracii 38.

Toalete...

Baia...


Instrument de tortura: Mainile detinutilor erau legate la spate si apoi agatate in cui. Erau lasati sa atarne pana cand membrele li se rupeau, apoi dusi inapoi in baraci. Fara a fi apti de munca, mureau mai apoi in chinuri groaznice, fie de foame sau de frig sau din cauza ranilor infectate si netratate.




Ramasite ale crematoriilor din Sachsenhausen

Groapa comuna: Aici cenusa e acum una cu pamantul.



Masa de operatii din baraca medicala.




Morga... (Pe podea inca se pot vedea urme de sange)

Un comentariu:

  1. Wow. "Evacuarea lagarului a inceput la data de 21 aprilie 1945".

    Adică acum 65 de ani. Fix.

    P.S. Nu mi-ai zis când ai fost acolo.

    RăspundețiȘtergere