vineri, 16 aprilie 2010

La aeroportul Schönefeld se sfarama vise


Haos pe aeroporturi: Cei care au de suferit in urma restrictiei aeriene sunt in mod special clientii companiilor lowcost. Multi dintre cei aflati in aceasta situatie reclama slaba informare din partea companiilor. Linile aeriene impart tichete de calatorie cu trenul si bonuri valorice pentru hoteluri.


Pe tabelul de plecari si sosiri din Aeroportul International Schönefeld din Berlin stau scrise vineri la pranz 15 destinatii - toate anulate. Calatorii privesc dezamagiti spre tabel. Pana si speranta, sa poata zbura in decursul dupa-amiezii, le este daramanta: "Aeroportul ramane pana la ora 20 inchis!" anunta angajatii aeroportului. Destinatiile pasagerilor par acum sa se indeparteze si mai mult.
Din cauza vulcanului erupt in urma cu doua zile in Islanda cei de la Siguranta Traficului Aerian German au decis, ca din cauza pericolului pe care particulele de cenusa le au asupra avioanelor, traficul aerian de pe cele doua aeroporturi din Berlin sa fie intrerupt. Astfel niciun avion nu a decolat si nici aterizat vineri pe aeroportul Tegel, dar nici pe Schönefeld. Seara restrictia a fost prelungita pana sambata dimineata la ora 8.



Mallorca ramane pentru cei doi turisti germani pe Schönefeld pentru moment doar un vis indepartat. La ora 20 vasul lor de croaziera urma sa porneasca de pe insula spaniola. "Despre aceasta croaziera am visat luni la rand, acum o ratam. Spre norocul nostru speram sa se mai afle si alti turisti in aceasi situatie. Doar asa ar mai avea vacanta noastra o sansa", spune pensionara.
Si Holger Dietrich isi poate lua gandul de la planurile sale. Tanarul de 30 de ani si-a propus un weekend la Roma. Cu laptopul in brate sta acum pe un scaun din sala de asteptare a terminalului si incearca sa nu rateze nicio actualizare de informatii de pe site-ul companiei Easy Jet. Momentan nu se schimba nimic: "Vedeti? Totul este anulat", spune Dietrich.
Chiar si dupa ora pranzului inca mai sosesc pasageri la Schönefeld. Toti doresc sa calatoreasca. Multi nici nu intuiesc ca zborurile lor au fost anulate. "Compania aeriana nu ne-a informat deloc", se plange un calator. Christian Giourdas (70) vroia sa ajunga in acest weekend la fiica lui in Grecia. "Acum trebuie sa astept. Daca voi mai reusi sa plec in acest weekend, asta nu au putut sa imi spuna cei de la companie", spune barbatul in varsta de 70 de ani dezamagit.
La ghiseele companiei Easy Jet troneaza haosul. Clientii sunt nemultumiti, se inghesuie pentru a afla informatii actuale. Angajatii sunt depasiti de situatie. Incearca sa ofere alternative: continuarea calatoriei cu trenul sau autocarul sau poate chiar oferirea unei cazari la hotel. Intre 500 si 800 pasageri aflati in aceasta situatie ar fi fost deja cazati la hoteluri din apropierea aeroportului, spune Sandra Bohnenkamp, sefa de statie a societatii GlobeGround, cea care se ocupa de organizarea aeroportului in Schönefeld.



La celalalt capat la terminalului, la linia aeriana lowcost Germanwings, atmosfera este mult mai linistita. "Avem mult mai putine zboruri", explica un angajat. Putinii clienti la ghiseele de informare primesc pe loc explicatii si indrumari. "Am primit acum un bilet de tren. Speram totusi sa putem zbura duminica inapoi de la Köln la Berlin", spune o studenta din Berlin. Acelasi lucru il spera si echipa de fotbal Hertha BSC. Fotbalistii au fost nevoiti sa isi schimbe planurile si sa calatoreasca cu un intercity (ICE) spre meciul din deplasare cu Eintracht Frankfurt. Daca vor reusi Herthanii sa urce duminica seara intr-un avion sau vor fi nevoiti sa se intoarca tot cu trenul, ramane inca incert.

Aici articolul in original ... by Andreea Oance

3 comentarii:

  1. I'm very proud of you. Articolul e foarte reusit, am citit originalul. Bravo, Andi!

    RăspundețiȘtergere
  2. daaa, nu este catavencu! Era doar un exemplu. ziarul are un stil satiric in general. eu scriu pentru departamentul "berlin", cel care trateaza subiectele de actualitate care privesc in mod direct orasul si imprejurimile lui. Just read the whole newspaper...si vei intelege!

    RăspundețiȘtergere