joi, 8 aprilie 2010

ao@taz.de

Am cam somat ... nu am mai scris nimic de mai bine de o saptamana. Dar, am si multe scuze...bune! Dupa o luna plina am ajuns la finalul programului de la Scoala de Jurnalism din Berlin. Au fost niste saptamani foarte informative, in care am cunoscut locuri, dar si persoane foarte interesante. Impartiti pe grupe am documentat subiecte legate de viata in Berlin. Impreuna cu o colega din Bulgaria am realizat ca nemtii sunt foarte civilizati atunci cand vine vorba de legea antifumat. Aici toata lumea fumeaza in afara localurilor si asta fie ca termometrul arata temperaturi cu minus, fie ca ploua ori ca ninge. Si sigur, nimeni nu prea se risca sa incalce legea: amenzile sunt usturatoare.

Marti am inceput practica la "Die Tageszeitung" (taz) - ziarul cu cojones... remember!
Prima zi m-a deprimat. Parea ca toata lumea este prea ocupata sa se opreasca pentru inca un/o practicant(a). Totusi... a fost doar o prima impresie gresita. Am ajuns, ce-i drept, la scurt timp dupa ce incepuse sedinta de departament. Eu sunt in departamentul local "Berlin". Sedinta de redactie decurge foarte degajat. Fiecare condimenteaza subiectele posibile cu o mica gluma si asta face ca lumea sa se simta foarte bine la locul de munca. Imediat dupa sedinta am primit instructajul referitor la sistemul de redactare al ziarului. Cei de la taz au dezvoltat propriul lor sistem, pentru a facilita munca ziaristilor, dar si a paginatorilor. Practic, aici toata lumea scrie direct in pagina. Secretarul de redactie stabileste cate semne i se acorda unui subiect si deci cat spatiu in pagina, adica, mai exact, cate randuri. Ziaristul nu are voie, no way, sa depaseasca numarul de randuri. Oricat de dificil mi se pare mie inca, sunt convinsa ca este un sistem foarte util.
BTW, am primit si adresa mea personala de mail: ao@taz.de !
Si daca tot am ajuns aici, sa stiti ca nu am stat degeaba: ieri am fost la conferinta de presa legata de dezvoltarea spatiului din fata garii principale din Berlin. Hauptbahnhof-ul a fost construit special pentru Campionatul Mondial de Fotbal din 2006. Chiar daca gara s-a construit aproape peste noapte de catre nemti, iesirea dispre Bundestag nu a fost amenajata si asta din lipsa de timp. Platforma betonata din partea de nord a garii urmeaza, deci, sa fie amenajata, iar proiectul a fost prezentat ieri. Lucrarile urmeaza sa inceapa in luna iunie si sa fie finalizate 12 luni mai tarziu.
Astazi a aparut deci primul meu articol scris pentru taz (click aici! ).
I am very proud!!!

4 comentarii:

  1. Pai eu nu inteleg, la BZ scrii cat ai chef? Normal ca se scrie totul la o limita maxima :)

    PS: AO inseamna AOrta? In facultate insemna "amplificator operational", bine ca am scapat de el.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu ma, Serba, normal ca nu scriu cat vreau nici la BZ...dar acolo mai pot jongla. Aici daca neamtu' a zis asa...asa ramane! :P Mesajul meu e, ca aici se face presa adevarata... nu ca acasa nu ar fi, dar tre' sa recunoastem ca presa romaneasca, lasa mult de dorit.

    RăspundețiȘtergere
  3. Corect. Si eu am ramas anul trecut impresionata de cum lucreaza nemtii - la Berliner Morgenpost, de pilda, era tot asa un program special. Si plus ca se faceau sedinte peste sedinte si se schimbau temele de nu stiu cate ori pe zi - in functie de importanta subiectului. Si ar fi multe de zis... si n-ar fi greu sa invatam ceva din profesionalismul lor. Dar nu ajunge sa stie cativa oameni asta, trebuie sa fie interes si dorinta de schimbare din partea tuturor. La noi, "las' ca merge si-asa".

    RăspundețiȘtergere
  4. Asa e Ralu, din pacate!"Lasa ba, ca mer' si-asa!" pare sa fie leitmotivul romanului. Stim cu totii ce presa de rahat se produce in Romania, dar parca ne-am obisnuit cu jegul asta de 2 bani. Ei, cand vezi ca se poate si altfet, atunci iti dai seama ce defecti suntem noi.Aici sa citesti ceva de calitate e perfect normal si la ordinea zilei. Nu e vorba de vreo revista elitista, ci poate fi un ziar oarecare. Iti face placere sa iei un ziar in mana si sa il citesti pana la capat!

    RăspundețiȘtergere