marți, 2 martie 2010

Vom darama "ziduri"!



"Cine doreste ca lumea sa ramana asa cum este, acela nu vrea ca ea sa ramana" - Inscriptie pe o bucata a Zidului Berlinului


Ieri am inceput programul la Scoala de jurnalisti din Berlin. Suntem in total 16 jurnalisti din 9 tari (Lituania, Letonia, Estonia, Ucraina, Cehia, Ucraina, Ungaria, Georgia si Romania)... dintre toti, 3 baieti. Cladirea in care se afla "die Berliner Journalistenschule" este aceasi cu cladirea ziarului Berliner Zeitung, in apropiere de Alexanderplatz. Un loc haotic...as zice. Piata are un aspect tipic socialist. Un loc mare in care probabil in vremurile DDR-ului se adunau oameni asa ca in Romania Socialista si strigau lozinci comuniste. Piata este inconjurata de cladiri gri si santiere, iar asta aduce cumva a Bucuresti, in opinia mea. Berlinul nu este un oras curat...si deci ma simt ca acasa. Nu trebuie sa iti faci griji, asa ca in alte orase din Germania sa nu arunci un muc de tigara pe jos... sau sa nu iti scape vreun gunoi pe strada, pentru ca imediat te-ar arata toti cu degetul. Nu, aici e mizerie si pare ca nimeni nu are nimic impotriva. De aproape o saptamana, de cand s-a topit zapada, care a tinut Berlinul acoperit aproape 2 luni, pe strazi se gasesc acele pietricele de care va spuneam si mai demult. Iar odata cu topirea zapezii au iesit la iveala artificiile si rachetele folosite de anul nou, dar si multe alte decoratiuni de la sarbatori. Pietrisul e tare enervant. E foarte marunt si a fost presarat pe strazi din belsug. Acum iti scartie sub pantofi, iti intra in talpa pantofilor si le gasesti peste tot...de la scari de bloc, la magazine si mijloace de transport in comun. Abia astazi au inceput sa dispara incet, incet de prin oras. Fireste, din centru...sau din multitudinea de "centre" pe care orasul le are. Un mic munte de pietricele s-a format deja in apropierea primariei. Pieticelele vor fi spalate si apoi refolosite.
Aici e foarte frig. Aerul e umed, iar vantul bate cu putere. Se spune, ca aici, la Berlin, simti cu adevarat cele patru anotimpuri. Aici e inca iarna! Nu-mi place!


Dar Berlinul nu e un oras urat. E mai mult decat interesant. Astazi am facut un tur al orasului in grup organizat. Am trecut cu busul pe langa cele mai importante locuri din oras. Si, sunt multe. Am trecut prin partea de est a orasului, prin fostele cartiere ale DDR-ului, dar si prin partea de vest.


Am vazut ramasite din Zidul Berlinului, dar si urme ale lui in asfalt (2 randuri de pavaj care traseaza astfel fostul drum al zidului pe strazile Berlinului de astazi), am trecut pe langa Reichstag (Angi, nu s-a aratat), apoi am trecut pe langa insula muzeelor, dar si bunkerul unde s-a sinucis Hitler (bunkerul a fost bombardat, iar peste el a fost construit un bloc de locuinte), am vazut monumentul in memoria celor 6 milioane de evrei, care au cazut prada Holocaustului, dar si pe langa monumentul homoxesualilor si al tiganilor omorati de nazisti, Brandenburgertor, Potsdamer Platz, Siegessäule, Checkpoint Charlie, Berliner Fernsehturm si multe altele. Sigur, voi reveni cu amanunte cand voi vizita locurile mai de aproape.

Pana atunci: Sa daramam bariere, ziduri, prejudecati!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu