miercuri, 31 martie 2010

BVG vs. RATT

Primul lucru care m-a impresionat cand am ajuns la Berlin a fost reteaua de transport public din oras - BVG (Berliner Verkehrsgesellschaft). Exista mijloace de transport in comun care circula peste tot: pe sus, pe jos, pe dedesubt, rapide, semirapide si foarte rapide. Adica, in nemteasca: U-Bahn (metrou), S-Bahn (nu gasesc traducerea in romana pentru ca noi nu avem), Bus, Metrotram (adica tramvai), Regionalbahn (tren care face legatura cu localitatile aflate in apropierea Berlinului) si autobuze expres care circula de la cele 2 aeroporturi, Tegel si Schönefeld, pana in oras. Toate vin la un interval de 5 minute, cel mult 8 in timpul zilei si poate 15 in timpul noptii. Si da, am zis bine, in timpul noptii, pentru ca in weekend, vinerea si sambata, toate circula ´around the clock´. Abonamentul lunar general costa 72 euro, iar seara dupa ora 20 si in weekend poti lua pe cineva cu tine gratis. Iar abonamentul este valabil si o zi dupa ce a expirat. Nimeni nu se risca aici sa circule fara bilet. Amenda costa 40 euro. Controlorii sunt imbracati ´casual´, dar nu cu trening, pantofi cu spitz si geaca de piele, asa cum sunt cei de pe la noi. Si NU, nu accepta spaga!!! Ce mi se pare si mai tare: au site. Pe http://www.bvg.de/ poti imprimi informatii legate de transportul in comun, care mijloace de transport circula si care nu, care sunt alternativele (mereu exista alternative) si mai ales care sunt rutele si cum poti ajunge intr-un anume loc, cu posibilitatea de a schimba mijlocul de transport, ora exacta a plecarii si a sosirii.


Practic, in Berlin nu ai nevoie de masina si nici macar nu iti doresti sa ai. Iar daca o ai, nu prea ai ce face cu ea. Si da, ei au parcari, si subterane si suspendate si de tot felul. Si au si trasee de bicicleta, chiar daca si aici e o aventura sa pedalezi prin oras, totusi te poti simti mai in siguranta decat la Timisoara. Ah, am ajuns la Timisoara: orasul meu de suflet, de care imi e tare dor, mai ales cand vad fotografii primavaratice cu Piata Unirii, cu malul Begheului, cu magnolii infloriti ... imi e dor! Dar nu imi e dor de foarte multe lucruri de la noi. Lucruri, care cred eu, ca nu se vor schimba prea curand. Oare cand vom avea si noi o retea de transport in comun asa bine pusa la punct? Cand ma gandesc la "expresul de Ronat", la tramvaiul 5... am impresia, ca NEVER EVER nu se va schimba ceva. Si da, mai e cale lunga pana sa avem un sistem mai bun. Am citit in seara asta un articol pe agenda.ro care m-a facut sa realizez asta si mai bine: "De Inviere, RATT-ul ne lasa pietoni/ Regia nu va urma traditia anilor trecuti, in care isi adapta orarul de circulatie la calendarul religios" (citeste articolul aici!)
Well, voi ce credeti? In care secol o sa ne apropiem de ceea ce au nemtii?




... harta asta e existentiala in Berlin. Cu ea langa tine, nu te pierzi si ajungi mereu la destinatie. ... si totusi eu ma mai pierd! :P

PS: Aici ai voie sa cari cu BVG-ul si biciclete si animale de companie si sa mananci si SA BEI ALCOOL!!!

Mda, pare o lume fantastica, nu?








2 comentarii:

  1. E, domnisoara, sa stii ca si la Timisoara avem site! Ia intra matalutza pe ratt.ro sa vezi ce de informatii gasesti aici! O minunatie! E drept ca in privinta tramvaiului 5 nu te pot contrazice, mai ales ca intr-o perioada mergeam si eu proape saptamanal cu el.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu cred ca putem compara ratt-ul nostru cu bvg-ul lor. Mai tre' sa curga multa apa pe Bega pana cand o sa ne apropiem macar putin de transportul nemtilor in comun. Spun asta pentru ca am trait si eu acolo si am ramas afis cand am vazut cate informatii gasesti pe bvg.de, cate rute, cate alternative, cat de punctuale sunt mijloacele de transport in comun.
    Si da, "minunatia" numita ratt ne ia prin surprindere aproape zilnic. Din pacate, in sensul negativ.

    RăspundețiȘtergere