miercuri, 10 martie 2010

Tiganii e si acia!

Nu ca as fi avut impresia ca Berlinul a ramas strain fata de cei care ne fac tara de rusine, peste tot in lume, insa pana astazi, m-am invartit prin zonele in care parea sa nu fi calcat picior de tigan roman. Astazi am profitat de vremea placuta de afara, adica putine grade peste zero si soare din plin. Am plecat la pas prin zona muzeelor de la Berlin: DDR Museum, Altes Museum, Neues Museum, Alte Nationalgalerie, Pergamon Museum si Bode Museum - toate se afla pe asa numita "insula a muzeelor" (Museumsinsel). Am vizitat muzeul Pergamon, dar doar asa ... tot intr-un fel de plimbare. Am profitat de faptul ca aici poti vizita muzee pe gratis cu legitimatia de presa si am zis ca voi reveni cu mai mult timp sa vizitez amanuntit si sa studiez detaliile.



Acum insa revin la povestea de inceput: "Speak english?" dupa care iti vara sub nas un carton cu o poveste impresionanta si apoi te intreaba, "50 cent?" Da, ele sunt... tigancile, cu tinuta tipica: batic multicolor si fuste lungi murdare, vin cu puradei de mana si incearca se sensibilizeze trecatorii. Si aici ii gasesti in fiecare zi, in zona muzeelor, cea plina de turisti.
"Pun pariu ca vii din Romania!" Nu am putut sa ma abtin si a trebuit sa imi satisfac curiozitatea, dar si banuiala. Atat mi-a trebuit, ca am si vazut cum se lumineaza la fata si asta nu e bine, ca nu te mai scapi de ei. Incep cu descantece si rugaminti: "Sa-ti traisca familia... sa fii iubita, frumoaso, da-mi si mie 50 de centi... te rog (asta doar la final)!" Apoi a inceput sa imi spuna ce greu le e, ca nu au ce manca, nu au unde lucra...etc. Nu ma las impresionata si plec. Intru intr-un magazin de suveniruri si apoi pornesc spre casa. Doar cateva strazi mai incolo, ce sa vezi? Dau iarasi nas in nas cu ele... tigancile: "Nu ai vrut sa imi dai nici macar 10 centi..." si imi arata obrazul. Alta striga dupa mine: "Pffuuu, frumoasa esti... Vezi tiganii e si aicea!"

Si... am vazut!

5 comentarii:

  1. total offtopic, dar pe langa sms eu spun ca meriti si aici un LA MULTI ANI!

    RăspundețiȘtergere
  2. Astea-s pe trepte la Pergamon? :P Ce tare! Nu ai putut si tu sa te abtii :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Poate ca ar fi iesit un reportaj tare frumos despre viata lor si locul in care traiesc, cum fura, cum dorm, cum mananca... nici nu stiau ca esti ziarista ;)

    RăspundețiȘtergere
  4. draga mea...te anunt ca si eu in spania ma simt ca acasa...merg la cumparaturi..pe langa mine se vb romana...trec pe strada..un chinez alergand dupa un hot...chinezul injura in chinezeste si hotul ii zicea ceva de mama in romaneste(cu accent de tiganeste)...ma uit la tele, zilnic cate ceva de "romani" cu multi puradei care dorm pe unde apuca si se vaita ca o duc rau....aici mor eu de ciuda...in spania, spaniolii vb de tiganii romani zicandu-le simplu..ROMANI.

    RăspundețiȘtergere
  5. Tii minte, si la Bruxxelles au fost tigani romani...faza cu cea din fata bisericii, o amintesti :D? Pup u

    RăspundețiȘtergere