miercuri, 26 mai 2010

Berlinul e GAY!

Berlinul este alternativ, este stare de spirit, este chill, este gay! Da, Berlinul este gay (=vesel)! ... dar si putin gay, in sensul de "pe invers". Este foarte open minded si tolerant cu toti si toate. Aici te plimbi prin parc si admiri o pereche de indragostiti, care se saruta in parc, ii invidiezi chiar ca par asa de fericiti... si cand te uiti mai atent, te sochezi: sunt 2 barbati! Pentru noi esteuropenii imaginea asta nu pare la locul ei, oricat de tolerant vrei sa fii. Pe fata ti se poate citi mirarea si cumva iti vine sa te holbezi absurd. Aici de fapt nimanui nu ii pasa foarte tare. Totul este absolut normal. Berlinul este obisnuit cu asa ceva. Poate de aceea anul acesta are loc aici si ce-a dea 32-a editie a "Berlin Pride Festival" si implicit a "Christopher Street Day" (CSD). Aproximativ 500.000 de participanti gay: homosexuali, transsexuali, intersexuali, heterosexuali, travestiti... sau "inca nehotarati" sunt asteptati in ultima zi a festivalului la parada. Coloana victoriei (die Siegessäule) - cea pe care multi o stiti de la tv de pe vremea Love-Parade si care a insemnat punctul culminant al paradei in anii trecuti - este in erstaurare. Finish-ul urmeaza sa fie astfel pentru prima oara Poarta Brandenburg, cel mai important simbol al orasului. "Normal ist anders!" (Normal este diferit) este motto-ul festivalului in acest an, iar toti participantii la parada sunt indemnati sa poarte aripi de inger, pentru ca acestia sunt neutrii, spun organizatorii.


Si daca daca tot suntem in tema, in 2008 in Berlin a fost inaugurat monumentul in memoria homosexualilor cazuti victima nazistilor in al Doilea Razboi Mondial. Acesta se afla in parcul central "Tiergarten" si este foarte interesant. Se aseamana ca forma cu monumentul evreilor cazuti prada Holocaustului, insa ce il face cu adevarat special este filmuletul care poate fi vazut in interiorul monumentului: 2 barbati sarutandu-se. Acest filmulet a lansat controverse in randul lezbienelor, care s-au aratat ofensate. Ca sa potoleasca spiritele nemtii au decis: din 2 in 2 ani se vor schimba filmulete care vor infatisa pe rand barbati, iar mai apoi femei. In septembrie urmeaza ca filmuletul sa fie schimbat cu imaginea a 2 femei, care se saruta - asta chiar daca nimic nu atesta ca in al Doilea Razboi Mondial si lezbienele sa fi fost urmarite de nazisti.

Ah si da, Klaus Wowereit, primarul general al Berlinul este si el homosexual declarat, asa ca, da, Berlinul este gay!!! Sau?

5 comentarii:

  1. Wooow!

    Acuma m-am decis că nu vreau să vii acasă, ca să scrii în continuare chestiile alea faine de acolo. Mai vin eu la tine, când mi dor de tine. :D Nu se poate aşa?

    RăspundețiȘtergere
  2. Te gandesti la o reorientare? O redescoperire?

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu stiu exact care e orientarea mea, deci nu regandesc strategia. Dar mi se pare ok ca si cei care au altfel de orientari sa se poata exprima.

    RăspundețiȘtergere
  4. Pai aia era o intrebata adresata mie?... nu una retorica? Na, deci ce sa iti raspund? Nu, nu se poate! Vin home, am zis!!!

    RăspundețiȘtergere