sâmbătă, 1 mai 2010

Unu mai in Berlin...



Catelul antifascist!

Soare stralucitor, iarba verde, miros de mici imbietor si apoi un maldar de gunoi lasat in urma de petrecaretii muncitori pe malul raului sau la margime de padure verde... astea sunt cateva dintre lucrurile care nu se intampla de 1. mai la Berlin. Prima zi a lunii mai este o adevarata provocare pentru nemti. Nu se intrec in infulecat wurst sau baut bere, ci se intrec in ideologii. Care are dreptate. Pe de-o parte cei de extrema dreapta (Rechts-Extremen), adica neonazistii, iar de cealalta parte militanti de extrema stanga (Links-Radikalen). De ani de zile ziua asta e petrecuta cu mari emotii, pentru ca este dominata de demonstratii si prosteste. Daca pana in urma cu multi ani cei de extrema stanga se foloseau de ziua muncii pentru propaganda politica, neonazistii au inceput sa demonstreze si ei pentru a provoca. Cert este ca violentele tipice din aceasta zi au devenit de-a lungul vremii traditie. Fara bataile de la 1 mai, probabil ca Berlinul n-ar mai fi Berlin.



Brutaria de peste drum...


Spiritele s-au incins la inceputul saptamanii, atunci cand in presa a fost dat public traseul marsului neonazist. Diferit decat in anii trecuti, neonazistii au ales acum o ruta deosebita: Bornholmerstraße S-Bahnhof - Langsberger Allee S-Bahnhof. O mare provocare lansata la adresa berlinezilor. La Bornholmerstraße a fost locul punct de trecere unde la 9 noiembrie 1989 granita s-a deschis pentru prima oara pentru est-berlinezi. De aici traseul urma sa treaca prin cartierul Prenzlauerberg - un cartier deosebit de pasnic, predominat de artisti si tinere familii. Petrecerea de 1 mai din Kreuzberg - Myfest - urma sa fie astfel pentru prima ora dupa multi ani, ceva mai linistita. Totusi dezmatul a inceput acolo abia pe seara.


1. Mai - Nazifrei!


Fie ca e vorba de extremisti de stanga sau simplii oameni care se opun nazistilor - manifestantii antifa au venit cu sutele in Prenzlauerberg cu scopul de a-i opri pe extremistii de dreapta. "Hier kein Platz für Nazis" (Aici nu e loc de nazisti) a fost mesajul lor. S-au asezat pe sosea si de acolo nu s-au clintit.








Politia se pregateste pentru manifestarile de la 1. mai cu luni inainte - 7000 de politisti au fost in misiune. Cu toate aceastea evenimentele neplacute pot fi rareori preintampinate. Demonstratiile se lasa mereu cu raniti. Sticle, pietre si artificii zboara dintr-o parte in alta. Iar finalul ramane la fel mereu: nimeni nu este invingator. Totusi in Prenz neonazistii au fost impiedicati sa isi duca la bun sfarsit masul. Sute de antifa s-au opus si au invins. Cei aprox. 700 de extremisti dreapta au fost blocati.

Am fost si noi aici (Alina and me).. pe neonazisti nu i-am vazut. Erau inca departe...si sincer cred ca nici nu vroiam sa ii vedem prea tare. Is urati in draci!!!


Skinheads in Berlin.

UPDATE: S-a tras linie si deci au aparut concluziile evenimentelor de sambata. Astfel protestele de 1. mai 2010 au fost cele mai pasnice din ultimii zece ani. In total 98 de politisti au fost raniti anul acesta - 476 anul trecut.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu