joi, 20 mai 2010

O zi de lucru...



Mi-a fost pasata prima leapsa din viata mea de bloggerita. Ce sa fac cu ea? Habar n-am. Prin "Leapsa de lucru" ar trebui sa aflati care este programul meu la Berlin. Am sa incerc totusi sa nu raspund punctual, dar am sa va povestesc putin din programul meu de la Berlin.




Ora 8 - suna ceasul. Ma trezesc 20 min mai tarziu. Fac dus, mananc, ma imbrac si plec. In cutia postala ma asteapta ziarul (TAZ). Ma opresc la brutaria de peste drum si cumpar un croissant cu marzipan. Apoi iau S-Bahnul 2 statii pana la Schönhauser Allee, acolo ma urc in metroul U2 si merg aprox. 20 minute cu el pana la Stadtmitte. Intre timp rasfoiesc ziarul, in special editia de "Berlin". In functie de vreme mai merg 7 minute pe jos sau astept U6, merg o statie si cobor la Kochstraße, colt cu Rudi Dutschke-Straße. Ajung la redactie. Trec prin cafeneaua de la parter, Tazspresso, urc apoi 3 etaje si here i am, in departamentul "Berlin". Ma asez la calculator, introduc numele de utilizator personal, parola si apoi ca un ritual tastez: meebo.com pentru messenger, yahoo.mail pentru mailurile private si webmai.adz.ro pentru mailurile de la ziar de acasa. Accesez site-urile diferitelor ziare de la nemti, ma pun la punct cu stirile la zi, iar la 10.30 fix incepem sa "conferam". Pana la momentul asta toti am citit articolele aparute in editia de azi din suplimentul "Berlin". Sedinta incepe cu "Blattkritik" - critica ziarului.



(sedinta de redactie - Blattkritik)


Aici se discuta despre articolele aparute in editia actuala: daca alegerea pozitionarii articolelor, de expemplu, de pe prima pagina a fost potrivita, titluri, poze, continut. Critica se face uneori la sange - nimeni nu scapa, dar la fel, nimeni nu se supara, ci incearca sa invete din greseli. Sedinta de redactie continua cu stabilirea temelor etc... chestii normale. Fiecare se retrage apoi si isi vede de treaba. Intre 12 - 15 in Tazpresso se serveste pranzul. Cei care lucreaza la taz, dar si practicantii isi pot procura un card special, prin intermediul acestuia primim mancarea la jumatate de pret. La etajul 1 cafeaua si ceaiul e la discretie. Programul unui ziarist aici se intinde pana la 19.30. Iar paginile se livreaza in functie de importanta lor la ore diferite (ca peste tot). Intre timp telefonez, ma documentez, merg pe teren. Apoi scriu. Fotograful nu vine niciodata cu noi pe teren. Fotografiile se "comanda" in redactia foto de catre secretarul de redactie. Doar in cazuri speciale si tot "comandat" in prealabil fotograful poate sa te si insoteasca. Cand vreau sa ma mai deconectez de fetele sobre ale redactorilor, care si glumesc, dar in stilul lor nemtesc... ma duc pe tereasa de pe acoperis (Dachterasse). O oaza verde la etajul 5 al cladirii.

Pe la 17 - plec. E destul pentru mine intr-o zi. Ok, mai stau uneori si pana la 18 sau chiar 18.30, dar niciodata pana la 19.30.

In drum spre casa ma mai pierd in H&M sau prin alte magazine. Iar seara, miercurea, avem intalnirea noastra saptamanala de la bursa. Acolo incercam sa mergem de fiecare data in alt loc. Mancam, bem si povestim. Se face tarziu in noapte :) si ma intorc acasa. A 2-a zi o iau de la capat.

2 comentarii:

  1. Well, nu aşa se face leapşa, dar să spunem că te iert, dacă e prima dată.
    De fapt, ideea e să o dai şi mai departe. Nu întrerupe firul!

    RăspundețiȘtergere
  2. Hahaha, asta e din categoria "da mai departe la 19038272 persoane din lista ta de prieteni, ca de nu intr-o zi cu soare vei avea mare ghinion" :P.

    RăspundețiȘtergere