joi, 27 mai 2010

Vandalism sau arta?

Ce ar fi Berlinul fara graffiti-uri? Poate ca si mancarea fara sare, o zi de vara fara soare, Stela fara Arsinel... Insa Berlinul este plin de Graffiti si chiar daca am crezut ca ar fi legal, nu este. Este cat se poate de ilegal... considerat ca peste tot un vandalism. Totusi autoritatile nu fac nimic impotriva "artistilor" stradali, care acopera peretii cladirilor din capitala germana. Asta si pentru ca Berlinul este sarac - capitala cu 3.500.000 locuitori are PIB-ul mai mic decat cel al Hamburgului cu doar jumatate din numarul de locuitori. Nimeni nu are bani sa renoveze. Am mai spus, Berlinul este un oras al artistilor, iar arta poate lua diferite chipuri. Mai jos niste poze din turul alternativ al Berlinului pe care l-am facut la sfarsitul saptamanii trecute.

(East Side Gallery - bucata din Zidul Berlinului pictata in 1990 de 22 de artisti din diferite tari si restaurata in 2009)

(Urias stencil pe o cladire din Kreuzberg)


(Einstein... )


And last but not least, am revazut Kunsthaus-ul Tacheles aka. Zapata. Acolo unde fusesem tarziu in noapte cu Alina si pe care reusisem sa o sochez tare de tot inca din prima seara la Berlin. In lumina zilei locul nu arata cu nimic diferit, ba cu ocazia asta am reusit sa vad trash-ul si junk-ul mult mai bine. Take a look:



(... si the magic bus in fundal)

(si un strop de arta abstracta)

(libelulu-monster)

2 comentarii: